Aminos kokosowy jest sosem powstałym z połączenia dojrzewającego w beczkach soku z kwiatów kokosa i suszonej na słońcu soli morskiej. Uważa się go za doskonały zamiennik tradycyjnego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety produkty sojowe, gluten oraz nadmiar sodu.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, dzięki czemu sprawdza się w daniach kuchni Azji. Dodatkowo zyskuje popularność wśród osób dbających o zdrową dietę.Czy jednak faktycznie jest zdrowszym zamiennikiem dla sosu sojowego i tamari?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy jest doskonałą przyprawą do mięsa i ryb, potraw azjatyckich czy sałatek. Świetnie sprawdzi się też jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o wykazanym przez badania pozytywnym wpływie na układ krążenia, gospodarkę cukrową (pomagają zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę) oraz układ immunologiczny. Sos ten zawiera aż 16 niezbędnych aminokwasów egzogennych.Substancje zawarte w nektarze z kokosa wykazują pozytywny wpływ na gospodarkę tłuszczową, podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również regulować ciśnienie krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym sprzymierzeńcem odchudzania. Pomagają hamować uczucie głodu dzięki podnoszeniu poziomu tak zwanego "hormonu szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na przewód pokarmowy i łagodząco w stanach zapalnych, co ma istotne znaczenie w zapobieganiu nowotworom, zwłaszcza jelita grubego.

Wśród cennych składników nektaru z kwiatu kokosa znajduje się dodatkowo inozytol. Jest on białkiem wykazującym pozytywny wpływ na układ nerwowy. Z tej przyczyny aminos kokosowy powinien być włączony do codziennego żywienia przez osoby cierpiące na zaburzenia nastroju oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje również korzystne działanie , które wspomaga leczenie PCOS.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera w swoim składzie dodatku klasycznego cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób celiaków.W odróżnieniu od sosu sojowego, który w wersji znanej z naszych sklepów zazwyczaj zawiera sztuczne chemiczne konserwanty i polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy być pewni, że spożywamy to, co dla naszego organizmu najlepsze.