Blender to urządzenie, które powinno znaleźć się w kuchni każdej kobiety. Panie, które dotąd nie miały blendera nawet nie wiedzą w jak wielu sytuacjach może okazać się przydatny.

Blendery mogą występować w dwóch rodzajach: kielichowy, przydatny zwłaszcza do koktajli oraz mniejszy ręczny z podłużną rączką do jakiej zwykle można także dołączyć końcówkę świetną do miksowania na przykład zup. Szczególnie preferuję ten drugi typ blendera, jako że jest bardziej wielofunkcyjny.

Co możemy zrobić z pomocą tego blendera? po pierwsze: pasty, surówki, przeciery, placki ziemniaczane, pesto, koktajle, bitą śmietanę, farsze. Dzięki  niemu rozdrobnimy dodatkowo zioła bądź składniki na domowy sos pomidorowy. Blender bardzo przydaje się przy sporządzaniu przetworów. W szczególności polecam go do preparowania surówek, ponieważ z jego pomocą zdołamy zaoszczędzić wiele czasu. Jeżeli chcemy naszym blenderem kruszyć także lód powinniśmy nabyć model o sporej mocy. Jeśli zdecydujemy się na końcówkę stalową będziemy mogli przecierać gorące zupy. Blender jest niezwykle bezproblemowy do mycia. Pomocną wartością posiadania głównego pojemnika może być to, że po rozmontowaniu reszty i zamknięciu go załączoną przykrywką można w nim przechowywać lub przenosić przygotowane potrawy przykładowo surówki.