Wedle badań przeprowadzonych przez uczonych z Kings Collage London jarzyny a także owoce zasobne w witaminę C regularnie konsumowane mogą mieć wpływ na profilaktykę katarakcie. Rezultaty tych badań opublikowane zostały w piśmie "Ophthalmology".

Pomiary trwały więcej niż dziesięć lat. Badania przeprowadzone zostały na grupie 324 sióstr bliźniaczek w wieku między 60 a 70 lat. Badacze obserwowali zmiany jakie występowały w ich soczewkach, zarazem oceniając przy użyciu kwestionariuszy poziom przyjmowanej witaminy C. W finalnej fazie prowadzonych badań badacze udowodnili, iż u tych pań, które spożywały w znacznej ilości dania bogate w witaminę C postęp zaćmy był o 33% mniejszy aniżeli u sióstr spożywających mniejsze ilości witaminy C. Określono także, iż czynniki genetyczne są odpowiedzialne jedynie za 1/3 zmian które występują na soczewce, sporo większy wpływ na progresję zaćmy mają tymczasem faktory środowiskowe.

Badacze tłumaczą wyniki swych badań tym, iż przednia komora oka wypełniona jest cieczą która zawiera witaminę C zabezpieczając soczewkę przed matowieniem oraz utlenianiem. Regularne spożywanie produktów które zawierają znaczne ilości witaminy C może podnieść jej poziom w tej cieczy. Według autora testów prof. Chrisa Hammonda jedyne co należy zrobić to zmienić sposób odżywiania na taki, w jakim je się wiele warzyw i owoców, żeby zminimalizować zagrożenie zachorowania na kataraktę. Naturalnego toku starzenia nie można uniknąć, jednakże prowadzenie zdrowej diety jak również zmiana sposobu życia mogą zminimalizować ryzyko operacji zaćmy bowiem na rozwój tej choroby ma również wpływ palenie papierosów i cukrzyca.

Z kolei Kate Yonova-Doing będąca współtwórcą testów dopowiada, iż witaminę C musimy dostarczać z pożywienia dlatego że organizm ludzki jej nie produkuje. Zaznacza jednak, iż nie spostrzeżono dużego obniżenia progresji zaćmy u osób łykających pigułki z witaminą C stąd wielkie znaczenie ma zdrowa dieta.