Patelnia to niezbędne naczynie kuchenne, które wykorzystuje się na wiele sposobów. Z pomocą patelni nie tylko przygotujemy smaczne smażone danie, ale również wszelkiego rodzaju sosy oraz dania jednogarnkowe. W sklepach znajdziemy wiele różnych rodzajów patelni. Jednak na szczególną uwagę zasługują patelnie teflonowe. Dlaczego są wyjątkowe i co warto o nich wiedzieć?

Podstawowe zalety patelni teflonowych

Patelnie teflonowe są bardzo popularnym wyposażeniem w wielu domowych i profesjonalnych kuchniach. Patelnie teflonowe pokryte są powłoką fluoro - polimerową. Teflon to bardzo trwały materiał, jednak łatwo zarysować go podczas nieodpowiedniego użytkowania. Dlatego też podczas smażenia powinno używać się wyłącznie drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych.

Jak mówią specjaliści ze sklepu Porcelana24.pl: "Patelnia teflonowa to produkt w przystępnej cenie. Jest uważana za patelnię beztłuszczową, co oznacza, że możemy smażyć na niej dania bez żadnego tłuszczu. Jest to niewątpliwe największa zaleta patelni teflonowych".

Zalety patelni teflonowej

Patelnia teflonowa oprócz tego, że pozwala na smażenie bez przywierania, posiada jeszcze wiele innych zalet. Między innymi jest to patelnia, którą bardzo łatwo i szybko umyjemy. Nie musimy szorować i namaczać jej po przyrządzonym posiłku. Wystarczy tylko ręcznik papierowy lub delikatna gąbka i płyn do mycia naczyń. Pamiętajmy, że patelni teflonowej nie należy szorować ostrym zmywakiem lub myć jej w zmywarce. Patelni teflonowej nie można myć, gdy nie ostygła, ponieważ powierzchnia może się odkształcić. Jeśli będziemy się stosować do tych zaleceń patelnia teflonowa będzie nam służyć nawet kilka lat.

Patelnie pokryte teflonem są bardzo lekkie, dlatego ich użytkowanie jest przyjemne i proste. Warto również wiedzieć, że patelnia teflonowa bardzo szybko się nagrzewa oraz dostępna jest w wielu różnych opcjach, przykładowo z przeznaczeniem do kuchenek indukcyjnych. Użyte powłoki w patelni teflonowej mogą mieć różną grubość i składać się z kilku warstw. Najbardziej wytrzymałe patelnie to te pokryte potrójną warstwą tefalu o grubości 40 mikronów. Jest to optymalna grubość, które sprawia, że do mieszania smażonych dań można używać metalowych sztućców.

Jak rozpoznać patelnię słabej jakości?

Nieoryginalną patelnię łatwo rozpoznać, gdy nie posiada w składzie oryginalnego teflonu. O jego wykorzystaniu informuje niebieski znaczek, umieszczony na opakowaniu bądź w specyfikacji patelni. Również znacznie zaniżona cena może świadczyć o tym, że do wyprodukowania patelni nie zostały użyte rekomendowane materiały, a ich tańsze i mniej trwałe zamienniki, które po kontakcie z jedzeniem mogą być szkodliwe dla zdrowia.